100% Pure natural MORINDA CITRIFOLIA Noni Extract. Pure and deep color, it tastes sour and not sweet. Enzyme Noni or NONI FED, Noni has been recognized by the medical field as an immunization boaster for High Blood, Cancer, Sexuality,Allergy decreed symptoms,Heard Disease, Stroke, Diabetes, Obesity,Hypertension, Sleep Problems,Pressure, Allergic, Digestive, Breathing,Tired, Tiredness, Rheumatism, Brain Function Disorder & kidney.

TANPA CAJ PENGHANTARAN / POSTAGE FREE (Malaysia)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, May 20, 2009

APA ITU NONI (BUAH MENGKUDU).....

enzimnoni-mengkudu | 3:00 AM |


Buah Mengkudu yang juga disebut sebagai buah noni oleh masyarakat barat atau nama saintifiknya “Morinda Citrifolia” diketahui begitu kaya dengan pelbagai ramuan ubatan hingga digelar ratu tumbuhan.

Kajian saintifik mengenai buah mengkudu atau buah noni telah dilakukan sejak 45 tahun lalu. Saintis pertama yang mengkaji tentang buah Noni ialah seorang ahli biokimia yang terkenal, Dr. Ralph Heinicke. Semasa Dr. Heinicke membuat kajian mengenai bromelain nanas di Hawaii, Beliau mendapati nanas mengandungi proxeronine. Pada masa yang sama beliau turut mendapati kandungan proxeronine dan proxeronase dalam buah noni lebih tinggi daripada nanas. Maka, Dr. Heinicke telah merumuskan bahawa buah noni adalah sumber terbaik pembentukan protein dalam badan manusia.

Proxeronine penting untuk mensintesis alkaloid xeronine. Xeronine adalah protein yang hanya dapat dihasilkan dalam usus manusia. Kekurangan xeronine boleh mengakibatkan pelbagai jenis penyakit. Proxeronine dan proxeronase akan berubah menjadi xeronine melalui tindakbalas biokimia dalam usus. Ini seterusnya boleh mengaktifkan fungsi enzim dalam badan manusia serta meransang sistem pencernaan, sistem peredaran darah, sistem doktrin dan sistem pembiakan.

Dengan adanya xeronine, ia boleh mencegah pelbagai jenis penyakit seperti diarrhea, asma , diabetes, arthritis, migraine, masalah haid, batuk, sakit tekak, penyakit mulut dan gusi, merendah tekanan darah tinggi, mencegah pertumbuhan parasit dan kulat, merencat sel-sel barah dan lain-lain penyakit lagi.

Xeronine juga menggalakkan pertumbuhan tisu dan mengaktifkan sel-sel badan. Oleh itu, xeronine turut memperlihatkan kesan yang terserlah untuk patah tulang, salah urat, serangan serangga, barah, melecur dan terbakar serta menghalang proses penuaan.

Merawat penyakit kronik seperti barah atau kanser, penyakit jantung, strok, diabetes (jenis1&2), afrodiasiak, kegemukan, tekanan darah tinggi, rheumatism, sakit alergik, masalah pencernaan, masalah pernafasan, masalah tidur, gangguan fungsi otak, penyakit buah pinggang atau tension.

Buah mengkudu juga dikatakan dapat merencat pertumbuhan sel-sel barah, mempunyai kesan analgesic (penahan sakit), antiseptic (membunuh kuman)dan menghalang pertumbuhan parasit dan kulat (panau, kayap dan kurap).

Dikalangan masyarakat kepulauan Hawaii, buah mengkudu dianggap sebagai buah ajaib kerana nilai perubatannya yang tinggi. Sebenarnya buah mengkudu atau buah noni (nama tempatan di Hawaii) telah tercatat dalam manuskrip purba sebagai salah satu bahan utama dalam ramuan perubatan sejak 2,000 tahun lalu.

Seluruh bahagian pokok mengkudu dikatakan mempunyai nilai perubatan yang tersendiri. Biji mengkudu dipercayai boleh digunakan sebagai julap. Daunnya mujarab untuk rawat penyakit dan radang kulit serta mengurangkan sakit. Sementara itu, pucuk mengkudu mempunyai bahan kimia yang amat berguna untuk menghalang proses penuaan.

Secara tradisionalnya masyarakat jawa juga percaya buah ajaib ini mempunyai pelbagai khasiat justeru itu mereka telah mengamalkan pemakanan buah ini bagi mempercepatkan proses penyembuhan
luka dan lain-lain lagi.

1 comment:

  1. UNTUK KETERANGAN LEBIH LANJUT HUBUNGI
    JAFRI BIN MISHAT 012-6295600/0162006631
    EMAIL enzimnoni_mengkudu@yahoo.com

    ReplyDelete